Als 't effe kan naar Eefje en Ap-Jan

Een kreet die het echtpaar Ap-Jan en Eefje Piest achtienjaar geleden aan de Oosterpoort lanceerde. Toen exploiteerde het duo cafe annex snackbar op de hoek Oosterstraat en Oosterpoort. Na vijf jaar verkaste Eef en Ap-Jan naar de scholestraat waar zij tot en met Zaterdag 30 Oktober hun bedrijf runnen.

Eef en Ap-Jan hebben enige tijd geleden de zaak nog eens op een rij gezet en jaren vooruit gekeken. Ap-Jan: 'Ik ben zelf al om gezondheidsredenen enige jaren uit het arbeidsproces geraakt.
Maar nu wordt het ook voor Eef langzamerhand te zwaar. Onze beide dochters hebben jarenlang geholpen, maar dat werd door omstandigheden steeds minder of moeilijker. Alice is er in april mee gestopt en Petra deed alleen nog maar door terwille van ons. Maar ze kreeg het zo druk dat ze nooit meer vrij was. Maar we vinden dat er meer is in de wereld dan alleen maar werken. We hebben in de afgelopen jaren onze uren meer dan gemaakt', aldus Ap-Jan.De familie Piest heeft altijd met veel enthousiasme de snackbar gerund. 'We hebben in die achttien jaar een mooie klantenkring opgebouwd. Je krijgt er op den duur haast een familieband mee. We hebben al heel wat generaties in de zaak gehad', aldus Ap-Jan. Voor de horecafamilie waren de Avondvierdaagse en de Midweekfeesten drukke, maar mooie dagen. Ap-Jan: 'Die mag je tot hoogtepunten rekenen. Maar ook het Wielerspektakel van Steenwijk. Toen we aan de Oosterpoort zaten organiseerden we altijd wat met de Wielerronde. Dan stond er een band op het plein voor de snackbar te spelen, of we hadden een varken aan het spit. Dat was een geweldige tijd. Vooral toen dat jaar met die storm, dat was volgens mij in 1985. Het was angstig stil en toen brak de hel los: de bomen vielen om. We hebben toen met acht man een stuk zeil over de band op het plein heengehangen zodat de band en apparatuur droog bleef.' Maar ook het carnaval vormde voor de familie Piest een hoogtepunt.
Toen Eef en Ap-Jan begonnen aan de Oosterpoort verbouwden ze de kelder tot een countrybar. Het eerste weekeinde ging het meteen al mis. 'Er waren toen in Steenwijk nog Amerikaanse soldaten van de toenmalige basis in Darp. Ik kwam rond middernacht beneden en het stonk me daar toch naar drugs. Toen heb ik ze allemaal weggestuurd, sommigen zelfs met harde hand. Daarna hebben we de kelder verbouwd tot sauna met zonnebank. En dat was een groot succes.